Over: Onze missie

De School for Circular Innovation is gevestigd in een circulaire bakkerij in Amsterdam en combineert vakmanschap, moderne wetenschappelijke kennis en creativiteit om voedselverspilling te minimaliseren en positieve sociale verandering te stimuleren.
Wij geloven dat het voorkomen van voedselverspilling kan dienen als een praktisch en inspirerend trainingsmodel voor het bevorderen van circulaire innovatie. Onszelf uitdagen om creatief om te gaan met voedselverspilling inspireert om buiten de gebaande paden te denken die verder reiken dan het voedselgebied. Inspiratie opgedaan in de keuken kan worden toegepast op verschillende bedrijfsdomeinen, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten, het reorganiseren van processen, het stimuleren van nieuw bewustzijn en het cultiveren van gedragsveranderingen. In onze circulaire bakkerij ontwikkelen we educatieve programma’s rond deze thema’s. Duurzaamheidsmanagers en -bestuurders komen steeds vaker naar onze school om de inspiratie en kennis op te doen die ze nodig hebben om veranderingen binnen hun organisaties te stimuleren.
We streven er ook naar om een nieuwe generatie circulaire veranderaars te inspireren, waaronder jongeren, ondernemers en thuiskoks. Bij het ontwerpen van onze cursussen richten we ons op het aanspreken van al onze zintuigen (vooral de vaak verwaarloosde zintuigen van tast, geur en smaak) om innovatie te katalyseren. Onze methode inspireert niet alleen tot creativiteit, maar laat ook zien dat het voorkomen van voedselverspilling hand in hand gaat met het bevorderen van gezonde en duurzame voedselsystemen.
Filosofie

We moeten het hebben over schaal.
De manier waarop voedsel wordt geproduceerd, geconsumeerd en verspild heeft een grote invloed op de individuele, maatschappelijke en planetaire gezondheid. Grootschalige industriële landbouw, die vandaag de dag ons voedselsysteem domineert, veroorzaakt aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit, watervervuiling en uitputting van de bodem, naast andere negatieve gevolgen voor het milieu. Ons voedselsysteem is ontworpen om de productie, efficiëntie en verkoop te maximaliseren ten koste van de bodem, ecosystemen en uiteindelijk onze eigen gezondheid. Door de schaalvergroting en industrialisatie van voedselsystemen is voedsel steeds meer bewerkt en is het aantal dieetgerelateerde chronische ziekten omhooggeschoten tot een wereldwijde epidemie. Tegelijkertijd wordt wereldwijd naar schatting 40% van het voedsel verspild, om verschillende redenen, van “perfecte” productnormen tot wegwerpculturen.
Hoewel deze grootschalige, geïndustrialiseerde voedselsystemen het meest dominant zijn, is dit niet de enige optie. Talloze boeren, ambachtelijke bedrijven en voedselactivisten brengen een beweging op gang om kleinschalige, regeneratieve alternatieven voor het voedselsysteem te ondersteunen.

In een baan komen: onze kosmische metafoor.
Hier bij Baking Lab hebben we onze eigen kosmische metafoor ontwikkeld om de spanning te illustreren tussen de twee soorten voedselsystemen die hierboven zijn beschreven. Het industriële voedselsysteem wordt belichaamd door “Planet Linear”, een wereld die wordt gedefinieerd door het extractieve “nemen, maken, verspillen”-model van de lineaire economie. Op Planet Linear draait alles om het maximaliseren van de winst en het minimaliseren van de kosten, vaak met veronachtzaming van de sociale en milieuethiek. De zwaartekracht van de planeet Lineair is erg sterk. Wanneer bedrijven proberen los te komen van Planet Linear, komen ze er vaak weer in terecht. Denk bijvoorbeeld aan een goedbedoeld duurzaam merk dat uiteindelijk werd opgekocht door een grote onderneming.
De uitdaging voor Baking Lab en andere kleine producenten is om naast Planet Linear te kunnen overleven en weerstand te bieden aan de sterke aantrekkingskracht om zich eraan aan te passen. We kunnen dit alternatief visualiseren als een satelliet die wordt gelanceerd in een baan rond de planeet Lineair. Met aanzienlijke steun en middelen was de satelliet in staat om met succes op te stijgen, door de sterke zwaartekracht van de planeet Lineair heen te breken en uiteindelijk in een cirkelbaan er omheen te draaien. En dus vragen we ons af, hoe kunnen we in een baan om de aarde lanceren? Wat is er nodig om deze start te ondersteunen? We kunnen alleen in een baan om de aarde komen met andere partners. Laten we samenwerken om dit mogelijk te maken.

Terugkeren naar de “langzame” zintuigen en vakmanschap.
We begrijpen onze wereld via onze zintuigen, we synthetiseren en interpreteren de informatie die we verzamelen via zicht, geluid, tastzin, geur en smaak. Van deze vijf zintuigen zijn we geëvolueerd om het meest te vertrouwen op de zintuigen van zicht en geluid. Visuele en auditieve informatie reist het snelst, met de snelheid van het licht en de snelheid van het geluid, waardoor ze vaak de eerste informatieve signalen zijn die we ervaren. Tegelijkertijd creëren deze twee dominante zintuigen afstand. Je kunt dingen horen en zien die ver weg zijn, maar je kunt iets niet ruiken, proeven of voelen als het niet dichtbij is. We zijn sterk gaan vertrouwen – we denken te sterk – op zicht en geluid, die op hun beurt de afstand tussen ons vergroten. Denk bijvoorbeeld aan onze verslaving aan sociale media, die wordt gedomineerd door de snelheid van licht en geluid en vaak afstand en scheiding bevordert in plaats van verbinding. We pleiten voor een hernieuwde nadruk op het belang van onze langzamere, vaak ondergewaardeerde zintuigen in het dagelijks leven. Wij geloven dat de langzamere zintuigen ervaringen kunnen verrijken, betekenisvolle verbindingen kunnen creëren en onze bewuste en onbewuste geest kunnen versterken. Onderzoekers hebben ontdekt dat het combineren van geuren met leren kan helpen om het geheugen te stimuleren. In ons keukenlaboratorium gebruiken we onze reuk-, smaak- en tastzin om nieuwsgierig te worden. We nodigen je uit om met ons mee te doen.